Consortium TU Delft ontwikkelt slimme gebouwen

Nieuws 26-02-2021 om 9:42 - Overige


Consortium TU Delft ontwikkelt slimme gebouwen

Een groot consortium, getrokken door de TU Delft, werkt de komende jaren aan de ontwikkeling van slimme gebouwen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft 6,9 miljoen euro toegewezen aan het Brains 4 Buildings project.

Het doel van het project is het ontwikkelen van slimme methodes en algoritmes, die bijdragen aan de operationele intelligentie van gebouwen. Hierdoor moeten de gebouwen niet alleen energie-efficienter worden, maar bijvoorbeeld ook comfortabeler. “De energiesystemen van gebouwen worden zo complex, dat de traditionele methodes niet meer volstaan. We hebben een betere aanpak nodig, waarbij we gebruik gaan maken van machine learning en kunstmatige intelligentie”, zegt professor en wetenschappelijk coördinator Laure Itard.

Technieken nog weinig toegepast

Zelfs in de meest moderne gebouwen gaat volgens het consortium 10 tot 30 procent van de energie verloren, door haperende installaties of onjuist gebruik van de systemen. Daarbij is het binnenklimaat vaak ondermaats en zijn de operationele kosten hoog. Door gebouwen een ‘brein’ te geven, kan data van slimme meters, klimaatbeheersingssystemen en het ‘Internet of Things’ gebruikt worden om betere beslissingen te maken, zo stelt het consortium. Zo kan de energie-efficientie worden geoptimaliseerd, het comfort verhoogd, onderhoudskosten bespaard en kan het systeem flexibeler omgaan met het gedrag van de gebruikers en vraag en aanbod van duurzame energie. De technieken zijn veelbelovend, maar zijn momenteel nog onderontwikkeld en worden nog weinig toegepast. De huidige modellen en algoritmes zijn volgens het consortium nog niet snel en efficiënt genoeg om gebouwen daadwerkelijk slimmer te maken, en het toepassen gaat moeizaam.

Living labs

De implementatie van de techniek is complex, waardoor een multidisciplinaire aanpak en samenwerking tussen partners vereisten zijn bij de verdere ontwikkeling van slimme gebouwen. Het consortium is daarom opgebouwd met partijen uit de hele keten, waaronder gebruikers, beheerders en eigenaren van gebouwen, installatie- en onderhoudsbedrijven, leveranciers en kennisinstituten. “We zullen in dit project met een ‘open source’ aanpak werken, waardoor we kunnen werken aan schaalbare en goed geïntegreerde systemen voor de hele installatiesector”, aldus Itard.

Brain 4 Buildings

Het ‘Brain 4 Buildings’ project wordt georganiseerd rondom zes ‘living labs’, gebouwen waarin de prototypes in een beschermde omgeving kunnen worden gevalideerd, getest en geëvalueerd. De resultaten uit de open source database kunnen dan worden gevalideerd door de partijen uit het consortium, waarna verder kan worden gewerkt aan de opschaling van de technieken. Itard: “Met dit project hopen we de ontwikkeling van slimme gebouwen een belangrijke duw te geven, zodat de techniek uiteindelijk breed kan worden ingezet.”

Bron: TU Delft


Redactie

Contactpersoon:
Geen contactpersoon.

Adres:
Flemingweg 8, 2408 AV Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.