Alexander Pechtold vakjuryvoorzitter BNA Beste Gebouw 2021

Nieuws 25-02-2021 om 11:07 - Architectenbureaus


Alexander Pechtold vakjuryvoorzitter BNA Beste Gebouw 2021

De verkiezing van BNA Beste Gebouw van het Jaar, de architectuurprijs van Nederland, is toe aan de zestiende editie. Alexander Pechtold is dit jaar voorzitter van de vakjury. Architecten en opdrachtgevers kunnen hun beste gebouw, mits in gebruik genomen in 2020, vóór 4 april inzenden via gebouwvanhetjaar.nl.

De verkiezing wordt geleid door een zeskoppige jury, die bestaat uit toonaangevende architecten en opdrachtgevers. Zij beoordelen de gebouwen in vier categorieën: Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & Sociale Cohesie, Stimulerende Omgevingen en Particuliere Woonbeleving. De BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) is verheugd dat Alexander Pechtold bereid is om de rol van juryvoorzitter op zich te nemen. Hij ziet uit naar de jureringsronde door Nederland langs de beste gebouwen van dit moment. “Cruciaal voor de samenleving is dat we inzetten op architectuur die niet alleen economische waarde maar ook ecologische en sociale waarde vertegenwoordigt. Dat hoop ik ook terug te zien in de oogst van 2020”, zegt Pechtold.

Meerwaarde voor mens en maatschappij

Met de verkiezing van het Beste Gebouw wil de BNA de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is dan ook vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers. Vorig jaar was Forum Groningen het Beste Gebouw van Nederland, naar ontwerp van NL Architects. De Publieksprijs ging naar DOMUSDELA in Eindhoven, ontworpen door Diederendirrix en Architecten En|En. “Niet het mooiste gebouw of de beste architect, maar het beste gebouw wint. Dat kan ook een huis of een klein gebouw zijn, als dat de meeste meerwaarde heeft voor mens en maatschappij”, aldus voorzitter Francesco Veenstra van BNA.

Juryteam

Juryvoorzitter Alexander Pechtold is directeur van het CBR. Sinds zijn afscheid van de politiek in 2018 bekleedt Pechtold diverse bestuurlijke functies in het publieke domein. Daarnaast is hij namens het Presidium van de Tweede Kamer onafhankelijk procesbegeleider bij de verbouwing van het Binnenhof. Pieter Bannenberg is medeoprichter van NL Architects, winnaar van BNA Beste Gebouw 2020 met Forum Groningen. Tobias Verhoeven is directeur van ontwikkelaar Synchroon. Daarnaast is hij bestuurslid bij Arcam en Neprom. BNA en Synchroon zijn initiatiefnemer van Next Step Program(.nl), het ontwikkelprogramma voor jonge architectenbureaus. Josja van der Veer is directeur Ruimte en Duurzaamheid bij de gemeente Amsterdam. Van der Veer heeft een loopbaan in stedelijke ontwikkeling vanuit verschillende rollen: als onderzoeker, adviseur, gebiedsontwikkelaar, belegger en als opdrachtgever voor de VU-Campus. Murtada Alkaabi is als architect bij KCAP Architects betrokken bij gebiedstransformaties in binnen- en buitenland, van de Utrechtse Merwedekanaalzone tot Sewoon Grounds Seoul. Daarnaast runt hij samen met Mohammed Reza Alkaabi Studio To Create, Architecture & Urbanism. Marjolein van Eig is architect en eigenaar van BureauVanEig in Rotterdam. Daarnaast is ze gastdocent aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en schrijft ze over architectuur voor Architectenweb.

Bron: BNA


Redactie

Contactpersoon:
Geen contactpersoon.

Adres:
Flemingweg 8, 2408 AV Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.